Etalagebenen / Claudicatio Intermittens

Claudicatio Intermittens

of zoals men het in ook wel noemt : 'Etalagebenen'

Wij zijn aangesloten bij het ClaudicatioNet. Het ClaudicatioNet is een landelijk dekkend netwerk van fysiotherapeuten gespecialiseerd in gesuperviseerde looptherapie en leefstijlbegeleiding voor patiënten met claudicatio intermittens. Voor de behandeling van deze klachten is een verwijzing van de huisarts nodig. Binnen onze praktijk is Linsey Verbaarschot werkzaam als 'Claudicatio-fysiotherapeut'.
Maar, wat is 'Claudicatio Intermittens' eigenlijk?
Claudicatio Intermittens wordt ook wel 'etalagebenen' in de volksmond genoemd en is een teken van perifeer arterieel vaatlijden. Claudicatio intermittens kenmerkt zich door pijn, kramp of vermoeidheid in één of beide benen, welke na een stukje lopen op komt zetten. Tijdens het lopen hebben de beenspieren meer zuurstof nodig dan in rust. Bij etalagebenen hopen vetten en bloedcellen zich op in de binnenwand, door beschadiging van de vaatwand van de slagaders. Dit leidt tot vernauwingen van de betreffende slagaders. De vernauwing zorgt voor een verminderde aanvoer van bloed en dus van zuurstof naar de beenspieren. Dat zorgt voor pijnklachten.
Wat kan de fysiotherapeut voor u betekenen? De behandeling is erop gericht om de klachten te verminderen, maar ook de risicofactoren voor aderverkalking te verminderen. Denk daarnaast aan looptraining. Looptraining onder begeleiding van de fysiotherapeut blijkt heel effectief te zijn. Het doel van looptherapie is:
– Verbeteren van de loopafstand.
– Verbeteren van de conditie.
Wetenschappelijk gezien heeft looptherapie ook een positieve werking op de leefstijl, de bloeddruk, het cholesterolgehalte en (kans op) Diabetes Mellitus (suikerziekte).
Voor meer informatie: Bekijk dit filmpje